האמפי

תוכן עניינים

האמפי הוא ספק כפר ספק עיירה קטנה במדינת קרנטקה בהודו. יש בה חורבות של ארמונות עתיקים, מקדשים ומבצרים מתקופת אימפריית טלוגו וגם נופים ירוקים ורחבים של שדות אורז, מטעי בננות ואגמים יפים. האמפי מוקפת בהרי גרניט גבוהים והיא שלווה ושקטה יחסית, כך שהיא מציעה טיול מגוון, מקסים ומרגש בסביבה רוחנית ומיוחדת.

האמפי, קרנטאקה, דרום הודו
האמפי, קרנטאקה, דרום הודו

האמפי – מה הופך אותה כזו מיוחדת?

המפי נחשבת מקום דתי ואף קדוש עבור ההודים. מסיבה זו גם אסור למכור או לשתות בה משקאות אלכוהוליים, המסעדות נסגרות בלילה והמשטרה מפטרלת כדי לוודא שהכל סגור ורגוע.

למרות שזה אולי נשמע מוזר, זה חלק מהאווירה המיוחדת של אמפי, ששולחת את המטיילים לחפש בילוי בחברותא על ערסלים בתוך הגסטהאוס בשעות הערב.

חלקים רבים מהאמפי מוכרים בתור אתרי מורשת עולמית של אונסקו בזכות ההיסטוריה המפוארת של האמפי, שהיתה בעבר עיר הבירה של אימפריית ויג'איאנגר מהמאה ה-15.

כיום העיירה היא מוקד עליה לרגל של בני הדת ההינדואיסטית, אך המפי היא גם ובעיקר אתר תיירותי מיוחד במינו. היא מנותקת יחסית מהערים הגדולות ומההמולה המאפיינת את הודו ויש בה נופים כפריים ממכרים, שהופכים אותה למקום שלא תרצו לעזוב.

אטרקציות מרכזיות בהאמפי

נוסף על היופי הטבעי ועל האנרגיה הרוחנית של המקום, יש לא מעט אטרקציות סביב ובתוך האמפי:

העיר העתיקה של האמפי בזאר – מומלץ לקחת נהג ריקשה שיקח אתכם לטייל בין העתיקות המרהיבות של העיר ויג'איאנגר, לטייל בין המקדשים ולשוטט בין האתרים הארכיאולוגים.

מקדש וירופקשה – המקדש המרכזי הגדול והעתיק ביותר בהאמפי, שנבנה בשנת 1442 לכבוד וירופקשה – אחד מגלגוליו של האל שיווה. בכניסה צריך לחלוץ נעליים ולפעמים אפשר לפגוש שם את הפילה החביבה והקדושה של השומר שתיתן לכם ברכה בתמורה למטבע – אותו היא לוקחת עם החדק.

מקדש וירופקשה, האמפי, קרנטאקה, הודו
מקדש וירופקשה, האמפי, קרנטאקה, הודו

 

בית המרחץ המלכותי – Queen's Bath – חלל פתוח עם בריכה, ששימשה בימים עברו על תקן בית המרחץ של בנות ובני המלוכה, מוקפת מרפסות עם פארק קטן בחזית, המשמש את המקומיים לפיקניקים בשמש.

תצפית שקיעה בהרי הגרניט – כל ערב לפני השקיעה מתקבצים תיירים ומקומיים על הרי הגרניט מסביב להאמפי כדי לצפות בשקיעה, לנגן, לשיר ולשתות צ'אי הודי חם ומתובל.

אגם האמפי – אגם יפהפה ומותר לרחצה, שנוצר לאחר שהקימו סכר על הנהר. הוא מוקף בסלעי גרניט גבוהים ומרשימים, שיוצרים מראה מרשים וגם מאפשר למטיילים אמיצים לקפוץ למים מגובה רב. אפשר וכדאי להגיע לאגם לבילוי של יום שלם, לתפוס שלווה ולבלות בקרבת המים.

אגם האמפי, דרום הודו
אגם האמפי, דרום הודו

פסטיבל האמפי – נוסף על הפסטיבלים התקופתיים של הודו – כמו בחג ההולי למשל, כל שנה בנובמבר מתקיים פסטיבל האמפי בן שלושה ימים. במהלך הפסטיבל מתקיימות הופעות חיות, מחול בובות, זיקוקים, תחרויות ספורט ועוד. בין האטרקציות המרכזיות של הפסטיבל – תהלוכות ומצעדים של גברים מחופשים לחיילים מתקופת האימפריה עם סוסים ופילים מחופשים ומקושטים, בליווי מוסיקה וזיקוקים.

פסטיבל דיוואלי – פסטיבל האורות – מתקיים כל שנה באוקטובר בכל רחבי הודו. מסמל את ניצחון האור על החושך ובמהלכו מתכנסים כל תושבי האזור בהאמפי וחוגגים עם זיקוקים ברקע, כמו גם טקסים מיוחדים במקדש, בהשתתפות הפילה הקדושה.

התמצאות ואיך להגיע להאמפי

המפי קרובה יחסית לגואה ולכן רוב המטיילים מגיעים אליה משם, אם כי אפשר להגיע אליה מכל רחבי הודו. לרוב נוסעים ברכבת או אוטובוס לעיר הופסט הסמוכה וממנה לוקחים מונית או ריקשה בנסיעה של חצי שעה להאמפי. אפשר גם לטוס בטיסת פנים אל נמל התעופה באלרי, הממוקם במרחק של כ-60 ק"מ מהאמפי.

בתוך האמפי אפשר ללכת ברגל, לשכור אופניים או אופנוע ולהגיע בקלות ממקום למקום. לנסיעות ארוכות יותר מקובל לקחת ריקשה או מונית ואם תרצו לחצות את הנהר ולהגיע לצידו השני – תוכלו לעשות זאת עם סירות מנוע וסירות קטנות אחרות שפועלות כמעט כל היום.

עונות ומזג אוויר בהאמפי שבהודו

עונת התיירות בהאמפי מתחילה באוקטובר וממשיכה אל תוך החורף עד פברואר. לרוב, מזג האוויר נוח בעונה זו – לא חם מדי ולא גשום מדי, כאשר בקיץ האמפי הופכת חמה מאוד ואחריו מתחילה עונת המונסונים שממשיכה עד ספטמבר.

מקדש הקופים בהאמפי 

מקדש הנומן (Hanuman Temple) נקרא גם מקדש הקופים של המפי. הוא נמצא על ראש גבעת אנג'אנאדרי ומוקדש כמובן לאל הנומן ההודי – האל הקוף. לפי האגדה, סלעי הגרניט שמסביב להמפי נוצרו כי הנומן בכבודו ובעצמו השליך סלעי ענק וכך עיצב את האזור.

כיאה למקדש של אל הקוף, מקדש הקופים מלא קופים מתרוצצים שמקבלים יחס של כבוד מהמקומיים והם גם אחת האטרקציות המרכזיות של המקדש, אך מקומו של המקדש על ראש הגבעה הופך אותו גם לנקודת תצפית נוף מקסימה, ממנה רואים היטב את שדות האורז ומטעי הבננות, הנחלים, האגמים וגם את צידו השני של הכפר.

תצטרכו לטפס 600 מדרגות כדי להגיע למקדש שעל ראש הגבעה וכדאי לעשות זאת בזריחה או בשקיעה כדי ליהנות מאפקט הנוף המרהיב.

הנוף ממקדש הקופים בהאמפי, דרום הודו
הנוף ממקדש הקופים בהאמפי, דרום הודו

בית חב"ד בהאמפי

בתי חב"ד נמצאים כמעט בכל נקודה מתוירת וחשובה במזרח הרחוק וברחבי העולם והם משמשים נקודת מפגש לישראלים, מקום לחגוג בו חגים וערבי שבת, מקום להגיע אליו בשעת צרה וצורך, להתחבר ליהדות או פשוט לקבל תחושה של בית.

כזה הוא גם בית חב"ד האמפי, שיש בו גם מקווה טהרה, מידע מגוון ואוכל כשר. כאן תוכלו להצטרף לסעודת שבת או לקורס רוחני מעניין.

בית הלב היהודי האמפי – אלטרנטיבה לבית חב"ד עם אופי קצת שונה. גם פה מתקיימים ערבי חג ושבת, סדנאות בנושאים שונים, מקום להתייעץ, לבקש עזרה או חיבוק חם בתחושה של בית.

מקומות לינה מומלצים בהאמפי

אזורי הלינה לתרמילאים בהאמפי מתחלקים בין הצד הצפוני לבין הצד הדרומי של הנהר. הגסטהאוסים שבצד הדרומי הם בעלי אופי יותר מקומי/הודי ואילו בצד הצפוני יש אווירה יותר תיירותית, שלא לומר ישראלית.

הנוף המרהיב על גדות הנהר, השקט הנעים ואווירת השנטי, הבית היהודי ובית חב"ד – כולם נמצאים בצד הצפוני. רוב מקומות הלינה הם בסיסיים ומתאימים לתרמילאים שלא מחפשים להתפנק, אבל בעונת התיירות גם מקומות הלינה הצנועים ביותר מלאים כמעט עד אפס מקום.

האמפי, הודו
האמפי, הודו

גסטהאוסים אהובים על הישראלים בצד הצפוני של המפי:

מוגלי גסט האוס – חדרים פשוטים לצד בונגלוס עם מרפסת, נוף ונדנדה, מסעדה טובה, שירותי כביסה ועוד.

הבית של איציק – למרות שמו, הבית של איציק יותר שקט ורגוע לעומת מוגלי גסט האוס. החדרים נעימים עם ערסלים במרפסת וגינה נעימה, מסעדה ישראלית וקופים על הגגות.

גוטאמי גסט האוס – גסט האוס חדש יחסית עם חדרים בסיסיים, מסעדה טובה, מאפייה ופינת זולה נעימה שבה מקרינים סרטים.

קניות בהאמפי

אין ספק שהאמפי היא לא בדיוק יעד לשופינג, אבל יש בה מחירים זולים מאוד ושווקים שמיועדים בעיקר ללקוחות מקומיים.

בצד הצפוני, התיירותי יותר, יש דוכנים וחנויות קטנות המיועדות לתיירים, בהן תוכלו למצוא פריטים כמו משקפי שמש, תיקים, בגדים ועוד.

בצד הדרומי של הנהר ממוקם האמפי בזאר – שוק מקומי אופייני, צבעוני ורועש, עם פריטים שונים כמו צעצועים, בגדים, פירות, תבלינים, דוכני אוכל, אבני חן, בובות ועוד. מומלץ להגיע בשביל האוכל וכדי לספוג את האווירה המקומית האותנטית.

אהבתם? שתפו מאמר זה!