דרמסאלה היא אחת הערים המפורסמות ביותר בהודו וככזו, היא נמנית בין מוקדי התיירות הפופולריים ביותר בקרב ישראלים המטיילים במזרח. יש בה אטרקציות נהדרות, חוויה קולינרית ששווה להתעכב עליה, חיי לילה מגוונים ומסלולי טיול מסקרנים. לפני שאתם אורזים את המוצ'ילה, הרשנו לעצמנו לרכז לפניכם את כל מה שכדאי לדעת על היעד הנחשק.
נעים להכיר, דרמסאלה
כל מי שמתכנן טיול בהודו נתקל בה – דרמסאלה, נקודת חובה במהלך הטיול ומוקד עליה לרגל לכל מי שמחשיב את עצמו חובב הודו אמיתי. האמת? אם לא ביקרתם בדרמסאלה, הרי שלא ביקרתם בהודו בכלל.
מי שנחשבת לאחת הערים המתויירות ביותר, היא עיר עם היסטוריה עשירה ובואו נגיד שלא חסו עליה – היא הייתה תחת השלטון הבריטי, ספגה נזקים כבדים ברעידת אדמה הרסנית ועוד ועוד… כך שזה לא מפתיע שמי שניצבת מולכם כיום היא עיר צבעונית, מלאת ניגודים ואווירה מחשמלת.
דרמסאלה על קצה המזלג
דרמסאלה כאמור, היא עיר מרתקת עם היסטוריה עשירה, אשר העצירה בה במהלך הטיול הינה בגדר חובה. העיר המסקרנת הזו שוכנת בצפון הודו ויש כמה דברים שמעניין לדעת לגביה, למשל:
- בעונת החורף היא משמשת כמקום מושבה של ממשלת המדינה
- משכנה של הממשלה הטיבטית הגולה ושל הדלאי לאמה נמצאים בשטחה המוניציפלי (בכפר מקלוד גאנג')
- היא נמצאת בגובה של 1,430 מטרים מעל פני הים ומוקפת ביערות בהם מסתתרות פינות חמד נסתרות ומסלולי טיול שווים
זוהי עיר שיש בה הכל מהכל, במיוחד אם לוקחים בחשבון גם את הכפרים הסובבים אותה ובעיקר זהו ככל הנראה המקום הטוב ביותר בהודו עבור מי שרוצים ליהנות מחוויה אותנטית, לספוג אווירה טיבטית אמיתית ולהכיר לעומק את הבודהיזם.
כשאתם אומרים "דרמסאלה" – למה אתם מתכוונים? התמצאות
חשוב שנעשה תיאום ציפיות – מטיילים רבים בכלל לא מתכוונים לעיר דרמסאלה עצמה, אלא לכפרים המקסימים שסובבים אותה, כמו באגסו, מקלוד גאנג' (שמהווה את משכנו של הדלאי למה) ודרמקוט – בהם נמצאים גסטהאוסים שווים, אטרקציות מרכזיות ומקומות בילוי. מקומות נוספים הם בזאר קוטוואלי – השוק המרכזי, קאצ'רי אדא בו נמצאים מוסדות רשמיים ועוד.
רוצים להתחיל את התהליך כבר עכשיו?
דרמסאלה עם ילדים – האם זה אפשרי?
העיר דרמסאלה מוקפת ביערות בהם מסלולים נעימים בדרגות קושי שונות, לרבות כאלה המתאימים לבילוי משפחתי. בנוסף, תיהנו מאטרקציות, שווקים וקולינריה מגוונת, אז תוכלו לבחור מכל אלה את מה שהכי מעניין אתכם לעשות ולחוות.
עם זאת, כדאי לקחת בחשבון כי מוקדי העניין המרכזיים מפוזרים בין הכפרים השונים ועל מנת להגיע ממקום למקום, עליכם למצוא דרך נוחה להתנייד. המוני מטיילים עושים זאת מדי יום, כך שזה בהחלט אפשרי, אבל כמו כל דבר – כשמעורבים ילדים (במיוחד בגיל הרך) כדאי להיערך לכך מראש.
עונות ומזג אוויר – מתי הכי כדאי לבקר בדרמסאלה?
הודו נחשבת למדינה חמה ולחה, מה שלעיתים יכול להיות בלתי נסבל, גם עבור תיירים מישראל שכבר מכירים דבר או שניים לגבי חום ולחות. לכן, כדאי שתתזמנו את הנסיעה לתקופה נעימה יחסית. במקרה של דרמסאלה שבהודו זה קורה פעמיים בשנה – בחודשים אפריל-מאי ובחודשים ספטמבר-אוקטובר.
לעומת מזג האוויר הנעים שיקבל את פניכם אם יתמזל מזלכם להגיע לעיר התוססת במהלך חודשים אלה, בחודשים נובמבר-מרץ מזג האוויר קר יותר, כאשר בדצמבר-ינואר הלילות קרים במיוחד ושלג איננו תופעה נדירה. בחודשים יוני-אוגוסט חם (מאוד), לח (מאוד) והמונסונים הכבדים ישבשו לכם את התוכניות לעתים קרובות.
אטרקציות מרכזיות בדרמסאלה
יש בדרמסאלה המון לראות ולעשות, אך ראשית, חשוב להכיר את שלושת הכפרים המרכזיים (אם אתם מחפשים איפה לישון בדרמסאלה, הם הכתובת):
- מקלוד גאנג' – כפר טיבטי המשמש כמשכנו של הדלאי לאמה ונחשב לצבעוני ותוסס, גדוש מקדשים וסדנאות יוגה. זהו ללא ספק מרכז העניינים ואם אתם מחפשים מקום לינה (לרבות מלונות), מסעדה טובה (גם כאלה עם אוכל מערבי) וחנויות ססגוניות – זה המקום לבקר בו.
- באגסו – מלונות, מסעדות ושאר מקומות תיירותיים נמצאים בכפר הזה שלמען האמת, אפשר בקלות לשכוח שהוא כפר. מאוד תיירותי ופחות מתאים למי שמחפש שקט ושלווה.
- דרמקוט – מעוז הישראלים בדרמסאלה – מסעדות, חנויות, אווירת צ'יל נהדרת והרבה טבע ירוק ועוצמתי. בין אם אתם מחפשים פינה שקטה לעצמכם או רוצים להתרועע עם חברים למסע – תמצאו את דרמקוט מקום מקסים לבלות בו.
בנוסף, בדרמסאלה וסביבתה הקרובה יש הרבה ירוק המסתיר בחובו מסלולי הליכה נהדרים עם בעלי חיים, צמחים ומטיילים ידידותיים. זהו מקום מושלם לסיור בין בתי תפילה, מנזרים ומקדשים, להשתתף בסדנת יוגה או לשמוע את הדלאי לאמה בכבודו ובעצמו.
ואם כבר סדנאות – יש עוד המון מעבר ליוגה ומדיטציה – גילוף בעץ, מקרמה, צורפות, יצירת לוכדי חלומות ועוד. מלאכות קדומות ויצירות בעבודת יד זה לגמרי כאן.
מבחינת מסלולי טיול בדרמסאלה, יש לא מעט והכל תלוי בתחומי העניין שלכם. למשל:
- מסלולים קצרים: טיול של כמה שעות למקלוד גאנג' ובאגסו, הכולל ביקור במקדש הדלאי לאמה והמוזיאון הטיבטי ומשם להמשיך למפלי באגסו המרהיבים.
- טיול יום או קצת יותר: טרק הטריונד המפורסם בו תיהנו מתצפית מרהיבה (עם זאת, הוא כולל עלייה תלולה ושמור למיטיבי לכת) וטיול לכפר נאדי המבודד ואגם דאל.
חיי לילה בדרמסאלה
דרמסאלה שבהודו היא מקום גדול, כך שיש בה חיי לילה מגוונים, אך כפי שציינו, מרבית המטיילים לנים בכפרים שמסביב, בהם חיי הלילה מתרכזים על גגות ומרפסות הגסטהאוסים והבידור – עליכם (יוקלילי או איזה כלי לג'ימג'ום עם חברים יבואו כאן ממש בטוב). ג'אם סשנים נוספים ומעט מאורגנים יותר תמצאו במסעדות המרכזיות.
קניות בדרמסאלה
אז חיי לילה פחות, אבל שווקים וקניות – בהחלט! ברחוב הראשי של באגסו למשל תמצאו חנויות תכשיטים נהדרות וחייטים שיכינו לכם שמלות, חליפות וכל מה שתרצו בהזמנה אישית. גם בדרמקוט תמצאו חנויות דומות, אם כי בכמות קטנה יותר ומחירים גבוהים יותר. דוכנים נוספים בהם תוכלו לבזבז הם כמובן דוכני אוכל, תבלינים ומזכרות שונות.
מה אוכלים בדרמסאלה?
היות ומדובר באחד המקומות המתויירים ביותר בהודו, תמצאו בדרמסאלה מסעדות רבות, אשר רובן מציעות תפריט המשלב מנות מסורתיות מהמטבח המקומי לצד מנות בינלאומיות (וכן, גם חומוס ושאר מאכלים ים תיכוניים), לרבות מותגים מערביים כמו פיצה דומינוס.
נוסף למגוון הגדול, בולטים המחירים הנמוכים והרמה הגבוהה של האוכל וההגשה ביחס למסעדות אחרות בהודו… אז אם רציתם ליהנות מסדנת בישול בהודו – דרמסאלה היא אחלה מקום בשביל זה.
איך מגיעים לדרמסאלה?
לעיר הגדולה תוכלו להגיע במגוון דרכים – טיסה מדלהי לשדה התעופה דרמסאלה-גגל (כשעה ו-40 דקות, 100-150 דולר), אוטובוס תיירים מדלהי (15 שעות, 5-11 דולר), רכב שכור או מונית. אם תרצו הגיע לכפרים הסמוכים, תוכלו ללכת ברגל בשבילים יפהפיים במעלה ההר או לנסוע בריקשה (כ-5 דולר לכיוון).
איפה כדאי לישון בדרמסאלה?
כאמור, שלושת הכפרים המומלצים ביותר ללינה הם מקלוד גאנג', דרמקוט ובאגסו, בהתאם לאווירה שמושכת אתכם והצורך להתבודד או מנגד, להיות קרובים לאטרקציות. לאחר שתבחרו את היעד המועדף, שריינו מקום לינה – החל מגסטהאוס וכלה במלונות מודרניים נעימים המתאימים גם למשפחות, כמו למשל Hotel Holiday Hill ו- Green Hotel.